A telken egy kis faház nem csak tökéletes ideiglenes lakhely a nyaraláshoz, feltöltődéshez, de természetes, tájba illő és csodaszép. Jó hazaérkezni bele. Jól esik nyáron a nagy melegben délután hűsölni, olvasgatni benne.

Faházakat azért választanak a telkek tulajdonosai, mert olcsók, gyorsan elkészülnek és mert nem utolsó szempontból szerethetőek. A fának különleges gondoskodásra van szüksége, de ha odafigyelünk rá és élő anyagként kezeljük, karbantartjuk, akkor hosszú évtizedekre megőrzi otthonosságát, szépségét. Ehhez arra van szükség, hogy két-három évente egy teljes napot rászánunk a faház állagmegóvásához szükséges munkálatokra. Ennyit igazán megérdemel maga a ház is, nem beszélve arról, hogy egy kis „terápiás munka” a nyári semmittevésben a lelket is felüdíti.

Hogyan védhetem meg leghatékonyabban a faházamat?

Faházak állagmegóvásához a Diszlazúr festéket ajánljuk, amely megvédi a fát a gombásodástól, és a rovarosodástól. Felkenve a fára megvédi azt a környezet káros hatásaitól, a tűző naptól, a hidegtől és a nedvességtől is. Nagyon jól beszívódik a fába és védi a berepedezéstől. Választhatunk belőle színtelent, de színeset is. 
Sajnos nincs olyan lazúrfesték, ami egy idő után ne repedezne be. Ennek egyszerű oka az, hogy nem tud teljesen beivódni a fába még a vékonylazúr sem. A felrepedezések alatt a fa bizonyos idő után el kezd korhadni, ezért szükség van 3-4 évente az újrafestésre. A lazúr alá alkalmazhatunk valamilyen fapácot is, de csakis vizes bázisút, amelyet szalmiák szesszel hígítunk. 1 literhez fél deciliter szalmiákszesz ajánlott.

Diszlazúrozás menete:

  • A legelső és legfontosabb lépés a fa lecsiszolása, portalanítása és zsírtalanítása. Zsírtalanításhoz használhatunk petróleumot. 
  • Kisebb repedéseket D3-as, magasabb vízállóságú, hígabb enyvvel érdemes bekenni, betapasztani. 
  • Száradás után vihetjük fel a Diszlazúrt a fára. 2-3 rétegben érdemes felkenni. 
  • Kültérben a Díszlazur alapozó használatáról ne feledkezzünk meg, csak igy lesz időjárásálló a festés!
keyboard_arrow_up