dA mennyezetet általában megegyező színűre festik a falakkal. Igaz, ez egy praktikus dolog, mert nem kell „pocsékolni” a festéket. Egy kis trükkel azonban sokat változtathatunk szobánk stílusán, hangulatán.

A kiváló minőségű TOSCANA Color vizes diszperziós beltéri festékek közül bátran válogathat immár huszonnégy színből. Találja meg a kedvére valót!

Variációk egy témára – milyen színű legyen a mennyezet?

A kicsi helyiségeket optikailag megnagyobbíthatjuk, ha a mennyezetet világosabb színűre festjük, mint a falakat. A legáltalánosabb megoldás, hogy a mennyezetet fehérre festik, ezzel kicsit megnövelve optikailag a teret. Kevesen tudják azonban, hogy az emberi szem a világos, kicsit sárgás színeket látja a legvilágosabbnak, így a teret optikailag jobban megnagyíthatjuk, ha valamilyen világos, kicsit sárgás színt adunk a mennyezetnek, még a falakat sötétebb színűre festjük. Bár a stukkó szépen mutat a mennyezeten, mégsem ajánljuk kis helyiségekben, mert szűkítheti a teret.

A sötétebb színek optikailag szűkítik a teret. Nagyobb helyiségekben választhatunk valamilyen meleg, sötét színt a mennyezetnek, ezzel téve hangulatosabbá és „kuckósabbá” a szobát. A piros bármilyen árnyalata megfelelő ehhez.

Kis belmagasság esetén tértágító hatású lehet a kékes szín a mennyezeten. A kék optikailag megemeli a teret. Egy hidegebb, világosabb kék szín remekül mutathat a mennyezeten. A falakat festhetjük ugyanezzel a színnel, csak egy pár árnyalattal mélyebbre, hogy az egész szoba harmóniában legyen.

A nagy belmagasságú helyiségekben érezhetjük azt, hogy elveszünk a térben, éppen ezért érdemes lehet egy kicsit „összenyomni” a teret valamilyen meleg, sötét színnel. Ez lehet a lila vagy a piros sötétebb árnyalata. A falakat festhetjük ugyanezzel a színnel egy kicsit sötétebbre. A stukkó remek kiegészítője lehet a nagy belmagassággal rendelkező terek mennyezetének.

A sötétebb tereket célszerű világosítani valamilyen „napsütést” imitáló, sárgás, de nem túltelített színnel a mennyezeten és a falakon is. A világos helyeket nem kell sötétíteni, inkább érdemes kiemelni a szoba világosságát. A fehér, törtfehér, narancssárga, pirosas színek erre megfelelőek lehetnek. Nyugodtan gondolkodjunk színesben.

keyboard_arrow_up