Ma már nem csak festményekkel dobhatjuk fel az üres falakat. A rájuk festett képekkel, nonfiguratív ábrákkal nagyon hangulatossá és egyedivé varázsolhatjuk szobáinkat! Ne gondoljuk, hogy ez csak a jó rajzkészséggel rendelkezők kiváltsága! Bárkiből lehet művész a saját otthonában, még csak nagy tehetség sem szükséges a dologhoz, csak némi kreativitás!

Azoknak, akik nem szeretnének ecsetet ragadni!

Falakra festett mintákkal leggyakrabban gyerekszobákban találkozhatunk. A legelterjedtebbek a matricák. Ma már rengeteg mintából, színből választhatunk a kicsik szobájába. Megeleveníthetünk meséket, történeteket. A gyártók viszont nem csak a kicsikre, de a nagyokra is gondoltak! Hazánkban még kevésbé ismert, de külföldön már nagyon nagy trendnek számít a faltetoválás. Fantasztikusan szép nonfiguratív ábrák, díszek kaphatóak már itthon is. Pár ezer forintból kreatív beltéri dekorációt varázsolhatunk az üres, frissen festett falakra! A matricákat az is bátran alkalmazhatja, aki nem érez magában tehetséget a festéshez. Egyszerűen csak fel kell ragasztani a kiszemelt falfelületre, szivaccsal átdörzsölni, majd lehúzni a fedőfóliát és már kész is van. Az egyetlen dolog, amire oda kell figyelnünk, hogy egyenletesen ragasszuk fel a matricát, lehetőleg ne kerüljön légbuborék a fal és a matrica közé.

Festékkel és ecsettel

Persze a legegyedibb dekorációnk akkor lehet, ha azt saját kezűleg készítjük el. Aki érez magában némi inspirációt és tehetséget a festéshez, mindenképpen lásson hozzá! A festés remek időtöltés, alkotó munka, amelynek szinte csak mellékhatása az, hogy sajátos fali dekorációnk lesz. 
De mivel is fessünk a falra? Semmiképpen ne temperával vagy vízfestékkel! A tempera egy idő után bereped a falon, a vízfesték pedig kifakul. A fali dekorációkhoz beltéri színezőt használjunk, vagy előre színezett, jó minőségű festéket. A TOSCANA Color EXTRÉM színkategóriájába tartozó színek megfelelőek lesznek beltéri dekorációhoz. Megtalálhatjuk közöttük a lila akác vagy akár az orchidea színeit is! Miután kimértük az ábrák pontos helyét, az alaposan portalanított falra egy grafitceruzával vékonyan rajzoljuk fel a dekorációt. A ceruza puha radírral könnyen eltüntethető a falról. Ha nincs kedvünk vagy tehetségünk a rajzoláshoz, használhatunk rajzsablonokat is. A legtöbb hobby boltban már lehet kapni különféle sablonokat. 
Amikor elkészültünk a rajzolással, kezdődhet a színezés. Egy kevés színes festéket tegyünk egy kis edénybe, ezzel dolgozzunk. Ha túl sötét a szín, világosítható bármikor egy kis fehér festékkel. Bármilyen ecsetet használhatunk a festéshez, csak arra figyeljünk, hogy ne szöszöljön. Tekintettel arra, hogy a TOSCANA COLOR vizes bázisú festék a beszínezett ecsetet a használat után vízzel könnyen kimoshatjuk és jöhet is a következő szín.

Egy egyszerű, de annál ügyesebb megoldás!

A mai modernizált világban projektorral és számítógéppel már festeni is lehet! Kreatív megoldás, ha egy számítógéphez csatlakoztatunk egy projektort, és a felfesteni kívánt mintát egyszerűen csak kivetítjük a falra, ahová a dekorációt kívánjuk elhelyezni. Nincs más dolgunk, mint körbefesteni a képet a kiválasztott színekkel és már kész is van az egyedi mintánk!

Figyelem! Zsúfolt, kis helyiségekben mellőzzük a faltetoválásokat, falmintákat, mert szűkíti a teret, és „rendetlenség” érzését keltheti!

A falmintázás előtt ajánlatos a szoba kifestése, mert csak tiszta falakon érvényesül a minta, illetve a minta nem takarja el szemünk elől a mennyezet, vagy a sarkok szürkeségét.

keyboard_arrow_up