Egy gyönyörű, szépen karbantartott parkettának nincsen párja. Igényes, szép és nagyon hangulatos is. Sokan azért nem választják a parkettát a házban, mert úgy vélik nehéz ápolni, rendben tartani. Igaz, ami igaz a laminált padlóval kicsit kevesebb a „gond”, viszont akinek szíve vágya egy igényes és valóban otthonos hangulatot teremtő parketta, semmiképpen ne hagyja magát lebeszélni róla, csak mert "macerás".

A szépen illesztett, minőségi anyagból készített parketta már fél siker ahhoz, hogy tartós és valóban sokáig gyönyörű ékszere legyen otthonunknak. Ehhez már csak egy kis odafigyelésre és némi gondoskodásra van szükség. De ki ne takarítana otthon rendszeresen? A parketta ápolása sem igényel sokkal nagyobb munkát!

Hasznos tippek parketta ápolásához:

  • Nagyon fontos, hogy semmilyen fából készült padlóburkolatot nem szabad bő vízzel áztatni. Sokan ott követnek el nagy hibát, hogy felmosáskor szinte elárasztják a padlót. A nedvesség és a víz minden faanyag legnagyobb ellensége. Ugyanez érvényes a parkettára is! Minden esetben jól kicsavart, kissé nedves rongyot alkalmazzunk a parketta tisztításához.
  • Nem kell minden esetben vegyszerezni! Szükségtelen, sőt káros, maró vegyszert használni, ami a parkett lakkozását teszi tönkre! Olykor elég csak sima vízzel áttörölni, portalanítani a padlót. Nem a vegyszertől lesz szép a parketta, hanem a rendszeres és következetes ápolástól.
  • Bizonyos időközönként (havonta 1-2 alkalommal) használjuk a Ferrokémia által gyártott Ferfix padlóápolót, amely védi és ápolja a parkettát. Ezt kétféleképpen tehetjük meg! Vagy a már megszárított felületre vigyük fel egy puha ruhával a padlóápolót, vagy 5 liter vízhez adjunk fél deciliter Ferfix oldatot és ezzel mossuk át a padlót.
  • Ne kenjünk túl vastag padlóápoló-réteget a parkettára! Ne is alkalmazzuk ezt túl nagy gyakorisággal! Túl vastag réteg alkalmazása esetén, ill. azokon a sarkokon, ahol nem kopott le a padló, távolítsuk el a felesleges rétegeket Fix-El padlóápolóval!
  • Lakkozott parketták esetén, ha már nagyon kopott, repedezett a lakk, csiszoltassuk fel és lakkoztassuk újra a padlót. Ezzel nem csak szebb lesz otthonunk, de a parkettát is védjük vele.
keyboard_arrow_up