Bár a piacon kapható újabbnál újabb típusú festékek ma már kiszorították a meszet, mégis akadnak még, akik ezt a természetes, nagyanyáink által is használt anyagot részesítik előnyben a lakás festésekor. Tény, hogy a meszelt falnak semmihez sem hasonlítható „otthon” illata van, és felidézi gyermekkorunk csodás világát, amikor a nagyihoz mentünk nyaralni.

A mész bár kétségtelenül nem felel meg a piac által felállított feltételeknek, mégis valami olyan varázsa, hangulata van a meszelt falaknak, amivel egy festék sem vetekedhet. A múltat őrzik… Hagyományuk van. Lehet, hogy 100 év múlva ugyanígy fognak gondolkodni a diszperziós festékekről is. Tény, hogy régi megoldás, mégsem szabad megfeledkezni róla, tekintettel arra, hogy számos elévülhetetlen értéke van.

A meszelés előnyei:

  • teljesen természetes alapanyag, kisebb az esélye az allergizálásnak
  • fertőtlenítő hatását már a régi korokban is kihasználták
  • gátolja a penészedést
  • légáteresztő hatású
  • nagyon olcsó

Ami ellene szól, hogy gyakrabban kell frissíteni a festést, a fal durvább, szemcsésebb lesz tőle és élénk színeket nem keverhetünk mészből, csak halványabb, pasztellszíneket.

Ajánljuk a Kemikál ÖKO kültéri mészfesték használatát, amely nagy fehérségű oltott mész alapú, oldószermentes és környezetkímélő festék.  Műemlék épületekre, vályogházakra kiválóan alkalmas légáteresztő képessége miatt.

A mészfestékkel való munka előtt is fontos a fal megfelelő előkészítése. A régi felületet érdemes egy kis vízzel átmosni, majd lekaparni, átcsiszolni, a lepergő rétegeket eltávolítani és a hibákat, repedéseket gipsszel kijavítani. Amennyiben a felületen előzőleg diszperzit alapú festék volt, nem ajánljuk a meszelést. Teljesen el kell távolítani a diszperzites festékrétegeket, egyébként a mészréteg berepedezik és lepereg. Gipszkartont szintén nem lehet meszelni.

Tipp:

Fordítva már könnyebb a helyzet. Meszelt falat egy kis csiszolás után bátran lehet diszperziós festékkel festeni.

Fontos, hogy semmi esetre se kezdjünk neki a meszelésnek hengerrel, mert nem lehet vele szépen felvinni a meszet! A fal „mázgás” lesz. Meszet csak ecsettel szabad felvinni a falra! Mészfestékből akár 3 réteget is felkenhetünk. Fontos, hogy várjuk meg még az előző rétegek teljesen megszáradnak!

Mivel színezhető a mész?

A mészfesték csak korlátozottan színezhető, és ne várjunk tőle erős, élénk színeket. Az univerzális színezőpaszták, színezőporok segítségével szép pasztellszíneket lehet kikeverni.

keyboard_arrow_up