Megoszlanak a vélemények a vályog falak szigetelésével kapcsolatban. A közhiedelemben az áll, hogy a vályog remek szigetelő már önmagában is, és nincs szükség még extra szigetelésre. Sajnos ez nem így van.

Egy régebbi vályogháznak egy téli szezonban (még akkor is, ha a nyílászárók újak) sokkal nagyobb az energiaigénye, mint azt gondolnánk. Ez persze hatalmas fűtésszámlához vezethet. Mások azt mondják, hogy nincs mit tenni, mert a vályog falakat lehetetlen biztonságosan szigetelni. Azzal riogatnak, hogy összeomlik a ház, vagy elkezd nagyon komolyan penészedni. 
Nos, van ezekben a teóriákban valami, de azért érdemes osztani kettővel. Valóban komoly veszélyeket rejt magában a vályog falak nem megfelelő szigetelése, de azért nem kell senkinek elkeserednie és egy hideg vályogházban leélni az életét. Van megoldás erre is!

Lehet vályog falat szigetleni, de csak okosan!

A vályogházak szigetelésével nagyon körültekintőnek kell lenni. A vályog egy természetes és környezetbarát anyag. A vályog híres arról, hogy nagyon gyorsan veszi fel a környezet páráját. Amennyiben rosszul választjuk meg a szigetelőanyagot, hamarosan szembe kell néznünk a penészesedés problémájával. A legelső és legfontosabb lépés a vályogház vízszigetelésének biztosítása hőszigetelés előtt. A hőszigetelés csak eztán következhet. Egyes szakemberek szerint a polisztirol szigetelőanyagok nem alkalmasak a vályogfalak szigetelésére, mivel elzárják a levegő útját, a fal nem tud szellőzni így képtelen leadni a felgyülemlett párát. Ennek eredménye a fal vizesedése és dohosodása lesz, hosszabb távon pedig az épület szerkezete is károsodhat. 
Mások azon a véleményen vannak, hogy amennyiben a vízszigetelés teljesen megoldott, EPS polisztirollal lehet vályogfalakat is szigetelni. Az üveggyapot vagy a kőzetgyapot biztosan megfelelő szigetelőanyagok a vályogfalak szigeteléséhez. Szakemberek állítása szerint a vályogfalak biztonságosan szigetelhetőek üveg- vagy kőzetgyapottal.

A padló szigetelését is érdemes valamilyen természetes anyaggal megoldani, mint például a kerámiaburkolat vagy a kavicsréteg. A padlásfödémet szintén lehet kőzetgyapottal vagy fa lécezéssel szigetelni. A nyílászárók szintén fából vagy más, lélegző anyagból legyenek. Ezen tanácsok megfogadásával biztonságos, és meleg és penészmentes otthonunk lehet a vályogból készült ház is!

keyboard_arrow_up