Nagyon kellemes egy szép nyári napon a teraszon üldögélni. A szépen kivitelezett terasz éke lehet a lakásunknak. Ahhoz, hogy ez így is maradjon, a lapok ne repedezzenek vagy pattogjanak fel, fontos, hogy megfelelő szakértelemmel alakítsuk ki a teraszunk burkolatát. Ehhez adunk most néhány tanácsot.

A terasz burkolata ki van téve az időjárás szélsőségeinek. A burkolóanyagnak ellenállónak kell lennie az extrém hideggel, a faggyal, a meleggel, a hőingadozással, valamint a csapadékkal szemben. A járólapok általában megfelelnek ezeknek a követelményeknek. De ne gondoljuk azt, hogy ha jó minőségű járólapot vásárolunk, akkor már meg is védjük magunkat a problémáktól. Az aljzat kialakítása és a megfelelő ragasztó, fugázóanyagok, valamint a vízelvezetés a legfontosabb elemei a szép és tartós terasznak. Szakemberek szerint a leggyakoribb hiba a teraszburkolatok kialakításánál, hogy a burkolólapok közé vagy alá beszivárog a víz, és 0 fok alatt megfagyva szétfeszíti a burkolatot. A térfogat-növekedés hatására a lapok felpattanhatnak, eltöredezhetnek. Gyakori probléma még a lapok leválása a talajnedvesség miatt, valamint a fugázóanyag felrepedezése és átnedvesedése is. A SORITON fagyálló csempe- és járólapragasztó-család megfelel minden igénynek. Fagyálló, rendkívül jól zár, nem engedi beszivárogni a vizet a csempék közé.

Szükség van a jó kőműves szakemberre is a teraszkészítéshez! Az alapok hiányossága sajnos nem, vagy csak nagyon költségesen pótolható. A legfontosabb lépés a terasz beton aljzatának kialakítása. A megfelelő lejtés (1,5 - 2 százalékos lejtés a legideálisabb) kialakítása segít, hogy a víz ne álljon meg a teraszon. Így sokkal kisebb az esélyünk, hogy alánedvesedik. A beton vasalása és a vízelvezető profilok beépítése szintén elengedhetetlen a tartós teraszokhoz. A burkolást csak megfelelően kialakított alapokra lehet jól elvégezni. A helytelen kialakítás következménye a repedezett, csúnya teraszburkolat lesz.

Mire figyeljünk még?

  • Fontos, hogy megfelelő, flexibilis, az időjárás viszontagságainak is ellenálló ragasztót válasszunk.
  • Szakemberek javaslata továbbá, hogy a lapot a ragasztónak minimum 80 - 90 százalékban fednie kell ahhoz, hogy megfelelő stabilitású ragasztást kapjunk.
  • Ugyanez a helyzet a fugázóanyaggal! Flexibilis, ellenálló fugázóanyagra lesz szükségünk!
  • A felülről érkező víz beszivárgását vastagfólia vagy folyékonyfólia felhordásával tudjuk megakadályozni. (Minimálisan 2 - 3 miliméter vastagságban érdemes felvinni.)
keyboard_arrow_up