A hőtágulás a beton és vasbeton szerkezeteket is érinti. Ha nem hagyunk helyet az aljzatbeton hőtágulásának, akkor az rendkívül sok bosszúsággal és kárral jár.

A hőmérséklet emelkedésére az anyagok hőtágulással reagálnak, méretük megnő. A villamossínek felpúposodása az egyik leghétköznapibb példa erre fizikai jelenségre, ám hasonló gondokat okozna az aljzatbeton és a járólap hőtágulása is dilatáció nélkül.
Ha nem hagynánk helyet a betonaljzat hőtágulásának, akkor az akár a falakat is elmozdíthatná, szerkezeti károkat okozhatna, illetve a padló megrepedne, felpattogna.

Általános szabály, hogy mindent dilatálni kell, ami nagy és egybefüggő. Az aljzatbetonozásnál ki kell alakítani egy dilatációt a fal körül, illetve 6 m hosszú betonfelületeknél dilatációs réseket kell kialakítani. Nagy, egybefüggő tereknél, folyosóknál is tartani kell a 6 méteres szabályt és 6 méterenként dilatációs résekkel kell megszakítani az aljzatot. A dilatáció kialakítására különböző „szalagok” állnak rendelkezésre. Általános jellemzőjük, hogy 5-10 mm vastagok és szerkezetükből fakadóan rugalmasak, összenyomhatóak, így adnak helyet a táguló betontábláknak.

Házon kívül a hőtágulás jelentősebb – ugyanis nagyobb a hőmérséklet-ingadozás -, mint a falakon belül. Kint 3-5 méterenként kell dilatációs rést hagyni és legalább 10-15 mm vastagot.

A dilatációs réseket célszerű ott kialakítani, ahol küszöb vagy később a burkolatváltó lesz, ugyanis az aljzatkiegyenlítés és a burkolás során a dilatációs réseket meg kell őrizni és ahol az aljzatban dilatáció fut, a burkolatban is követni kell.
Minden burkolattípusnál kialakítható dilatációs rés, járólapnál viszont arra is érdemes figyelni, hogy a rögzítéshez rugalmas csemperagasztót használjunk. A Soriton F fagyálló, flexibilis burkolatragasztó és a Soriton Gres fagyálló, rugalmas burkolatragasztó nagy teherbírású és padlófűtés esetén is alkalmazható, attól függően kell választani a termékek között, hogy milyen burkolót választunk és milyen igénybevételnek lesz kitéve a padló.

keyboard_arrow_up
Save
Cookies user preferences
We use cookies to ensure you to get the best experience on our website. If you decline the use of cookies, this website may not function as expected.
Accept all
Decline all
Read more
Essential
These cookies are needed to make the website work correctly. You can not disable them.
Essential
Accept