Aki eddig azt hitte, hogy a fürdőszoba burkolása a legnehezebb, azt sajnos ki kell ábrándítanunk. A lépcső burkolása talán még ennél is kényesebb, több szakértelmet és precizitást igényel. A lépcsők általában nagy terhelésnek vannak kitéve. Nem mindegy, hogy milyen anyagokkal burkoljuk be.

Ha valóban tartós és sokáig esztétikus lépcsőt szeretnénk, érdemes a lehető legjobb burkolóanyagokat választani. Sok múlhat ezen.

Lépcsők burkolásához a legfontosabb talán, hogy a kőműves előttünk jó munkát végezzen. Fontos, hogy a lépcső felszíne és lépésmagassága egyenletes legyen. Ha ez nincs meg, sokkal nehezebb dolga van a burkolónak. Még a jó kőművesmunka során is előfordulhat, hogy aljazatkiegyenlítésre van szükség a burkolás megkezdése előtt, mert a lépcső felszíne nem egyenletes. Ezt mindenképpen ki kell javítani, hogy a ragasztó a lehető legoptimálisabban „fogja” a burkolólapokat. Nem mindegy, hogy kültéri vagy beltéri lépcsőt szeretnénk járólappal burkolni. A kültéri lépcsők a terhelésen túl még ki vannak téve az időjárás viszontagságainak is. Egy keményebb fagy vagy egy nagyobb eső hamar elárulja, hogy jó munkát végeztünk-e.

A kültéri lépcsők burkolásánál nem csak a ragasztót és a burkolóanyagot kell gondosan kiválasztani, de oda kell figyelni a vízszigetelésre, a fugaanyag minőségére is. Kültéri lépcső esetén az aljzat kiegyenlítése után következhet a vízszigetelés. 2 mm felhordását javasolják a szakemberek. Amennyiben nincs szükség vízszigetelésre, a következő lépés a ragasztás. Érdemes mélyalapozót használni előtte. A ragasztó felkenése a lépcsőburkolás „lelke”. Ha üregesen van kikeverve a ragasztó, vagy nem jól visszük fel a felületre, hamar tönkremehet a burkolatunk. Fontos, hogy a felületet és a járólapot is le kell kenni ragasztóval.

A járólap felragasztása előtt ajánlott az alapra feszültségmentesítőt és a burkolólap alá élvédőt tenni. Természetesen élvédő nélkül is burkolhatunk, ekkor azonban jó minőségű szilikonos fugázóval kell kitölteni az éleket. Talán a legnehezebb rész a burkolólapok elosztása. Akkor esztétikus a lépcsőnk, ha a lépcső felszínén lévő fuga találkozik a lépcső alján (mélységén) lévő fugával. Ehhez bizony méricskélésre, számolgatásra és precizitásra (nameg járólap vágásra) van szükség. Amikor készen vagyunk a burkolólapok lerakásával, kezdődhet a jól megérdemelt munka, a fugázás. Ez már tényleg gyerekjáték ahhoz a geometriai bravúrhoz képest, amit a járólapokkal kell elvégezni.

Fontos!

Minden esetben ajánlott flexibilis, jó minőségű ragasztő és fugázó használata, de kültéri burkoláshoz kifejezetten fontos odafigyelni, hogy csak ilyen anyagokkal dolgozzunk! Ajánljuk a Soriton F fagyálló, flexibilis burkolatragasztó használatát, amely víz- és időjárásálló, nagy terhelhetőségű burkolatragasztó, erősebb igénybevétel esetén is bátran alkalmazható!

 

keyboard_arrow_up