A ház színe nem könnyű kérdés. Egyrészt fontos, hogy hazaérkezve szép látvány fogadjon minket, hogy jó érzés legyen ránézni a házra, bemenni. Házunk színe a külvilágnak is árulkodik rólunk, a tulajdonosokról. Hányszor fordult már elő velünk, hogy ránéztünk egy számunkra nagyon rikító, visszatetsző színnel vakolt házra és szinte felsóhajtottunk: „Ki lakik itt?!”

Tipp:

A jó vakolat díszíti az épületet, ellenáll a hőmérséklet-ingadozásnak, az időjárás viszontagságainak, eleme a hőszigetelésnek is. A TOSCANA díszítő, színező vékonyvakolatai megfelelnek ezeknek az igényeknek. Régi és új épületek külső falainak vakolására, díszítésére, valamint a homlokzati hőszigetelő rendszer fedővakolására is alkalmasak. Márványtartalmú, öntisztuló, algásodás és gombásodásgátló vakolatok, amelyek hosszú ideig megőrzik szépségüket.

A vékonyvakolatokkal könnyű dolgozni, ma már nagyon jó áron hozzájuk lehet jutni a megfelelő minőségű vakolatokhoz, és rengeteg féle színből választhatnak a vásárlók. A színválasztás előtt azonban van néhány fontosabb szempont is. A vékonyvakolat-választáshoz elengedhetetlen, hogy megvizsgáljuk, milyen felületre is kerül a vakolat, van-e már rajta valamilyen szigetelőanyag. Ha igen, akkor ennek megfelelően kell megválasztani a vakolatot. Polisztirol-szigeteléshez a szilikát vékonyvakolatok teljesen megfelelnek, kőzetgyapot szigeteléshez a szakemberek inkább az ásványi vakolatokat ajánlják. Amennyiben vannak még olyan extra paraméterei a háznak, mint a porosodás vagy a vizesedés, akkor azt is figyelembe kell venni vakolat-választáskor. Amennyiben túlságosan nedves környezetben van a ház, ajánlott valamilyen száraz, vizesedésnek is ellenálló, műgyanta kötőanyaggal rendelkező vakolatot választani. Amennyiben nagyon veszélyezteti a porosodás a házat, szintén érdemes lemosható vakolatot választanunk. Szakemberek nem ajánlják például a gördülőszemcsés vakolatokat nagy porosodásnak kitett házak esetében.

Amennyiben ezekre a kérdésekre választ kaptunk, nekiállhatunk a legjobb munkának, a szín kiválasztásának. Talán azt hisszük, hogy könnyű dolgunk van, de ez csak elsőre tűnik így! Annyi szín közül válogathatunk, hogy még a legcéltudatosabbak is elbizonytalanodnak egy pillanat alatt. A legfőbb szempont mindig a saját preferenciánk legyen. Senki ne hagyja magát rábeszélni olyan színekre, amelyektől viszolyog. Egy rossz választást valószínűleg évekig kell majd nézegetnünk. Aztán el kell döntenünk a választott szín árnyalatát. Pasztell vagy telt színt szeretnénk? Ehhez a döntéshez a gyártók már remek színmintákkal segítenek. Általános alapelv, hogy a pasztellszínű házak beolvadnak a környezetükbe, nem olyan feltűnőek. Minél teltebb egy szín, annál feltűnőbb. A kérdés mindig az, hogy mi a célunk? Manapság a divatosak a nagyon elegáns, mediterrán színekben pompázó házak, a kora ősz színeit idéző színek. Tény, hogy nagyon elegáns, otthonos érzést nyújtanak kicsi és nagyobb házak esetén is. Ha nem tudunk dönteni, ez mindig jó választás!

Tipp:

Színválasztásnál gondoljunk rá, hogy az erős színek egy idő után kifakulhatnak ott, ahol a nap többet süt rá.

Vegyük figyelembe a gyártó színajánlását!

keyboard_arrow_up