Házunk külső vakolatának igen sok mindent kell kibírnia. Még a legjobb vakolatok is egy bizonyos idő után (ehhez azért néhány évtizednek el kell telnie) elkezdenek az eső, a napsütés, a fagy hatására repedezni.

Általában kisebb repedések keletkeznek a vakolaton, amelyek először nem is feltűnőek, azonban a repedések közé szivárgó víz egy kis idő után nagyobb felületen is képes leáztatni a vakolatot. A leázott vakolat nem csak esztétikailag kellemetlen látvány, de elhanyagolása esetén jelentős károkat okozhat a falban is. Romlik a hőszigetelés és megindulhat a penészedés is. A vakolat kisebb hibáit érdemes mihamarabb kijavítani. Ezt akár mi magunk is meg tudjuk tenni.

Legelső lépésben a repedezett, felázott részeket el kell távolítani. Fontos, hogy egészen addig verjük le a vakolatot, amíg lazábbnak érezzük. Ne sajnáljuk, ne spóroljunk vele, mert a fellazult vakolat rövid időn belül újra be fog repedni. A vakolat alatt a falat alaposan meg kell tisztítani, a lehető legjobban portalanítani. Leázás esetén ajánlott tégláig, szigetelésig leverni a vakolatot. Amennyiben külső szigetelés van, de a fal már belülről is elkezdett vizesedni, valószínűleg sérült a szigetelőanyag. A vakolat leválhat a hibás, nem jó technikával felvitt szigetelés miatt is. Ilyenkor hiába javítjuk ki a vakolatot, az hamarosan újra le fog válni. Ahhoz, hogy ne jelenjen meg újra a probléma, az okot kell kezelnünk, tehát a szigetelést kell kijavítanunk.  Ez a probléma a házak lábazatánál gyakran előfordul. A rosszul megválasztott, a talajnedvességet nem „bíró” szigetelőanyag az oka leggyakrabban. Ekkor azt is érdemes kicserélni azon a részen ahol a vakolatot javítjuk. Amennyiben vizes a fal, érdemes megvárni, még teljesen kiszárad. Száradás után kenjük be mélyalapozóval. Nem ajánlott mellőzni a mélyalapozó használatát!  A mélyalapozó segít, hogy a vakolat a lehető legoptimálisabban tapadjon. A mélyalapozó száradása után, ha szükséges fel kell vinni az alapvakolatot, majd a javítóhabarcs. A habarcsot kőműveskanállal érdemes eldolgozni. Figyeljünk arra, hogy teljesen síkba hozzuk a régi és az új vakolatot. Amikor a vakolat megszáradt, következhet a színezés. Ha jól dolgozunk, azaz kellőképpen síkba hozzuk a javított és a meglévő vakolatot és megegyező színnel tudjuk lekenni a javított részt, száradás után nem is fog látszani, hogy javítás történt.

Tipp:

A munkához ajánljuk a Soriplan Poro lélegző vakolat használatát. Magas pórustartalmú, nagyon jó páraáteresztő vakolat, amely átnedvesedett falak kiszárítására és szárazon tartására is alkalmas!

keyboard_arrow_up