A csempézés a legtöbb otthoni ezermesternek is a legnehezebb munkák egyike. Tény, hogy gondolkodni, számolni, körbejárni, érdeklődni kell, mielőtt csempézésre adjuk a fejünket. Érteni kell egy kicsit a matematikához, hogy ki tudjuk számolni mennyi csempére lesz szükségünk, ismerni kell a csempevágót (sajnos ez a legtöbb esetben elkerülhetetlen), tudni kell, milyen fugaanyagra, milyen ragasztóra lesz szükségünk. Egy kis utánajárással azonban sok pénzt megspórolhatunk!

A gipszkarton falak kényesek a vízre! Ez a legelső és legfontosabb aranyszabály esetükben. Amennyiben gipszkarton falat készülünk csempézni, a következőket vegyük figyelembe:

  • a helyiség páratartalma
  • található-e vizesblokk a helyiségben
  • milyen anyagokkal dolgozunk, ezekkel milyen ragasztó és szigetelőanyag kompatibilis?

Szakemberek szerint 2 réteg gipszkarton szükséges a csempe alá. Ajánlott, hogy mind a kettő, de legalább a felső réteg impregnált legyen. Amennyiben nem impregnált a fal, akkor a munkát gipszalapozással kell kezdeni. A gipszalapozó száradása után indulhat az érdemi munka. A gipszkartonokon általában feltüntetik, milyen a legoptimálisabb páratartalom, amit elbírnak. Amennyiben vizesblokk környékén helyezkedik el a fal (fürdőszoba, mosókonyha, konyha stb. választófala) érdemes a magasabb páratartalmat is jól bíró gipszkartont megvásárolni. Egy kisebb fürdőszobában forró vizes zuhanyzás, vagy nedves ruha kiteregetése után a páratartalom felkúszhat akár 70% fölé is. Ezt nem mindegyik gipszkarton viseli el, hamarabb elkezdenek penészedni. Érdemes az ilyen helyiségeket gyakrabban szellőztetni.

A gipszkarton falak úgynevezett „mozgó”’ falak, ezért érdemes rugalmas csemperagasztót és hasonlóan rugalmas fugázó anyagot használni. Ez a termékeken minden esetben fel van tüntetve. A Soriton Flex 2K rugalmas csemperagasztó nagy rugalmasságú, víz és fagyálló csemperagasztó. Kiválóan alkalmas ehhez a munkához.

Tipp:

A gipszkarton lapokat védjük meg a hosszan tartó magas páratartalomtól és a nedvességtől! Ahol közvetlenül víz érheti a gipszlapokat, használjunk szigetelést, szilikonbevonást! Mint minden fal csempézése esetén, a legfontosabb itt is a kimérés. A pontos méréssel pénzt, energiát és időt spórolhatunk meg! Ne sajnáljuk a plusz munkát és a „matekozást”. A csempe és a fuga mérete szükséges ahhoz, hogy ki tudjuk számolni, hogy szélességében mennyi csempelap fog elférni a falon. Legtöbb esetben előfordul, hogy csempét kell vágnunk. Érdemes úgy megoldani, hogy a fal mindkét oldalára egyenlő méretű csempe jusson, hogy a szimmetriahatás megmaradjon. A töredéklapokat lehetőleg mindig szélre vagy alulra helyezzük el. Figyeljünk arra, hogy a fuga egy irányba fusson!

A burkolást mindig alulról kell kezdeni, lehetőleg fogazott spaklival vigyük fel a ragasztót a falra! Csak akkora felületet ragasztózzunk be mindig, amekkorát 5-10 perc alatt be tudunk csempézni! Amikor elkészültünk, hagyjuk száradni a csemperagasztót minimum 3 órán keresztül. Amikor ez készen van, kezdődhet a fugázás. Fugázás előtt tisztítsuk meg a csempét a ragasztótól, majd lehetőség szerint gumispaklival vigyük fel a fugázóanyagot a csempére. Figyeljünk arra, hogy a fugaanyag teljesen kitöltse a csempék közötti hézagot. Amikor ez kész, szivaccsal távolítsuk el a csempéről a fugaanyagot, majd száradás után tisztítsuk a csempét!

keyboard_arrow_up