A fafelületek védelme nagyon kényes kérdés. Ha nem megfelelően kezeljük a fát, akkor elszürkülhet, penészedhet, korhadhat. A szakértelemmel karbantartott fafelületek azonban hosszú évtizedekig szépíthetik otthonunkat. A fafelületeket lazúrozással védhetjük meg az idő vasfogától. Ezt akár otthon mi magunk is elkészíthetjük. Egy kis utánajárás szükséges csak. Ehhez adunk most néhány okos tippet.

Vékony- és vastaglazúr

A lazúr nem csak védi a fát, de megőrzi és - megfelelő színválasztás esetén - kiemeli annak szépségét. A vékonylazúr jobban láthatóvá teszi a fa erezeteit, sűrűsége kisebb, a fába mélyebben beszívódik. A szakemberek vékonylazúr használatát javasolják a nem mérettartó faanyagok esetében. Ilyen például a kerítés. A vastaglazúr sűrűbb, vastagabb réteget képez, hatékonyabban védi a felületeket. Használatát elsősorban mérettartó szerkezetekhez javasolják (pl.: terasz stb.). Mindkét fajtából vásárolhatunk oldószeres és vízbázisú lazúrt. A vízbázisú környezetkímélő.

A piacon kapható lazúrfestékeket érdemes ecsettel felvinni. Fontos, hogy a fába bedörzsöljük a lazúrfestéket, hogy a fa teljes pórustelítettségét lefedjük vele. A szórásos technikával ezt nem lehet kivitelezni.

A munka menete

A kültéri fafelületek festésénél figyeljünk arra, hogy a legalulra favédő alapozó kerüljön. Natúr fafelület esetén egy impregnáló, favédő alapozóra van szükségünk. Ezzel védjük a fa szerkezetét a gombásodástól, elszíneződéstől, rovarok beköltözésétől. Amikor az alapozó megszáradt, következhet a mázolás. A lazúrt minden alkalommal jól fel kell keverni, és csak szükség esetén szabad hígítani. Ha nem szükséges, ne hígítsuk a lazúrfestéket! A lazúrfestéket szinte bele kell masszírozni a fa felületébe, teljesen eldolgozni, a lehető legegyenletesebben. Figyeljünk arra, hogy jó minőségű ecsettel dolgozzunk! A festékbe száradt ecsetszőr nem szép látvány.

Belső térhez favédő alapozókat nem feltétlenül kell használni, de az UV védelem érdekében tanácsos.

A még kezeletlen felületet először is le kell csiszolnunk, el kell tüntetnünk róla a gyantamaradványokat hígítóval. Ezután következhet az alapozás, majd a lazúrozás. Az alapozás után hagyjunk időt a száradásra. Csak a jól megszáradt anyagot kezdjük el lazúrozni. A lazúrt egyenletesen vigyük fel a felületre, minimum két rétegben. A már korábban felületkezelt fát le kell csiszolni, el kell távolítani róla a megrepedezett, alig tapadó bevonatot. Ezután követezhet az alapozás és a lazúrozás.

Tipp: 
Szakemberek javaslata, hogy beltérre ne használjunk aktív anyagokat tartalmazó lakkokat, alapozókat, és lehetőség szerint vizes bázisú lazúrral dolgozzunk! Ehhez megfelelő lehet a DISZLAZÚR vizes diszperziós favédőrendszer, amely optimálisan védi a fát az időjárás viszontagságaitól!

Tipp: 
Ne spóroljunk a rétegekkel! A legtöbb termékleírásban feltüntetik az optimális rétegvastagságot! Ezt érdemes betartani a felület optimális védelmének érdekében!

keyboard_arrow_up