A felújításokat a legcélszerűbb késő tavasszal, nyáron vagy kora ősszel végezni. Persze, ha erre nincs lehetőségünk, télen is belefoghatunk a munkába, azonban érdemes betartani néhány aranyszabályt, hogy elkerüljük a falak salétromosodását, penészesedését.

Amennyiben csak egy beltéri, tisztító festést szeretnénk elvégezni a falakon, nyugodtan nekiláthatunk télen is. Szakemberek viszont arra figyelmeztetnek, hogy amennyiben nagyobb faljavítási munkálatokat kell végezni vagy hosszabb száradási időt hagyjunk a glettnek, vagy várjuk meg a melegebb napokat a munkával. Hidegben a glett sokkal nehezebben szárad, ezért legalább két napot kell szárítani, még mielőtt a festéshez hozzákezdenénk.

Tipp:
Aranyszabály, hogy fagypont környékén nem szabad kültéri munkálatokat végezni!

Fűtés és szellőztetés

Anyagilag lehet, hogy nem túl kifizetődő a téli beltéri festés, tekintettel arra, hogy a falak optimális száradásához fűtenünk és szellőztetnünk is kell egyszerre. A szoba és a belmagasság méretétől függően előfordulhat, hogy hősugárzókra lesz szükségünk ahhoz, hogy a fal megfelelően tudjon száradni. Sokan gondolják úgy, hogy elég csak szellőztetni a helyiséget egy kicsit hosszabb ideig. Nos, nem szeretnénk senkit elkedvetleníteni, de ez így nem igaz. Amennyiben nincs megfelelő hőmérséklet a szobában a száradáshoz, a falra felvitt nedvesség nem tud megfelelően elpárologni, nem beszélve arról, hogy fűtés hiányában a falak nagyon kihűlhetnek, ez pedig rombolhatja a szerkezetüket. A nagy hőmérséklet ingadozást még a legjobb minőségű festékek sem bírják berepedezés nélkül! A fűtés tehát elengedhetetlen, ha szép munkát akarunk végezni, de mindemellett folyamatosan nyitva kell hagyni résnyire az ablakot, hogy páramentesítsünk és kiszellőztessük a friss festék szagát. Ez a fűtés és áramszámlán elég sokat dobhat. Valljuk be, ez a helyzet az „utca fűtésének” tipikus esete.

Tipp:

  • Amennyiben nagyon csapadékos az idő, inkább halasszuk el pár nappal a festést, mert a túl nagy külső pára kevésbé engedi száradni a falakat, hamarabb beindulhat a penészesedési folyamat.
  • A téli festést programozzuk át tavaszra, vagy kora őszre!