A vakolást már a jól megérdemelt feladatok közé sorolhatjuk. Ilyenkor hangzik fel először a bűvös mondat: „Jaj, végre már itt tartunk!”. Egy lakásfelújítás vagy építkezés esetén lélektanilag ez a munkafolyamat már engedi láttatni az „alagút végét”, belátható időn belül lakhatóvá válik a lakásunk.

Ekkorra már általában készen vannak az elektromos és vizesblokkok is. A belső fal vakolása azonban nem kis munka, nem kevés odafigyelést és precizitást igényel. Általában a falazást végző szakemberek a belső falak vakolását is elvégzik. Érdemes szakértővel egyeztetni akkor is, ha a feladatot mi magunk akarjuk elvégezni, mert a vakoláshoz nem kevés rutin és kézügyesség kell. 
A vakolóanyagok mészből, cementből és homokból készülnek. Szerencsére már nem kell nekünk kikevernünk magát az anyagot, a szakboltokban előre kikevert, belső térre alkalmas vakolóanyagokat már jó áron lehet venni, amelyek téglára, betonra, fagyapotra egyaránt felvihetőek. A rosszul kikevert, túl cementes vakolat kemény lesz, és nem tudunk dolgozni vele. Lehetőség szerint ne bízzuk a véletlenre a dolgot!

A legelső lépés itt is a fal por- és zsírmentesítése. Ezután következhet a nedvesítés és az úgynevezett előfröcskölés. Körülbelül 2 nap száradási idő után egy újabb nedvesítés szükséges és egy hígabb habarcs felvitele. Ezután kezdhetjük el felvinni a használati utasítás szerint bekevert vakolatot. A munka meggyorsításához használhatunk vakológépet. Amennyiben ez nem áll rendelkezésünkre, jobban oda kell figyelnünk, hogy csak annyi anyaggal dolgozzunk egyszerre, ami még nem köt meg. A vakolatot fánglival oszlassuk el a falon. Mindig lentről fölfelé tartó mozdulatokkal dolgozzunk, majd vízszintes irányba is simítsuk el a vakolatot, és figyeljünk arra, hogy a lehető legegyenletesebben oszlassuk el a falon. A vakolat csak így lesz esztétikus. 15 milliméter vastag réteg bőven elegendő. Vastagabb vakolat esetében a fal hamar berepedezik. Amikor az alapvakolat megszáradt, következhet a simítóvakolat. A simítóvakolat „lelke” a megfelelő hígítása. Ha biztosra akarunk menni, érdemes már előre bekevert és felhígított simítóvakolatot vásárolnunk. A simítóvakolat szemcsemérettől függően díszítésre is alkalmas amellett, hogy az alapfelület sima és egyenletes lesz. A simítóvakolat felhordása előtt érdemes lehet mélyalapozót használni a biztos munkához. A vakolt felületet hagyni kell magától kiszáradni, egyéb rétegeket ne vigyünk fel a teljes száradásig. Ez több hét is lehet, az időjárástól függően.