Régi ajtóinkról nem kell azonnal lemondanunk! Egy kis befektetés, némi munka és máris vadiúj ajtót varázsolhatunk belőlük! Íme, néhány tipp az eredményes munkához!

Zománcozott, festett ajtók esetében a legnagyobb probléma az szokott lenni, hogy egy idő után a hő, pára vagy éppen a szárazság hatására a festék felrepedezik és lepereg róluk. Aztán persze ott vannak a lemoshatatlan ujjlenyomatok, a gyerekek által készített firkák és még sorolhatnánk. Az első repedések megjelenésekor érdemes mihamarabb nekiállni a munkának, hogy ne vetemedjen tovább az ajtónk és ne sérüljön jobban a szerkezete. Tény, hogy a felújítás egy egész napot is igénybe vehet, de ha ügyesek vagyunk éveket „fiatalodhat” az ajtónk. Ajánljuk a Cédrus fakonzerváló alapozó és lazúrfesték használatát. Az alapozófesték tökéletesen védi a fát a gombásodástól, a lazúrfesték színtartósságot biztosító, öregedésálló lazúrpigmentekkel selyemfényű és jól védő bevonatot képez.

A munka menete:

  1. A leszerelt ajtót helyezzük egy stabil helyre (a legmegfelelőbb egy asztal, vagy valamilyen masszív konyhai szék) és távolítsuk el róla a festékréteget csiszolóval. 
  2. Ezután alaposan portalanítsuk. 
  3. A lyukakat és sérüléseket folyékony fával tudjuk kijavítani. A folyékony fát vékony spakli segítségével vigyük fel, nyomkodjuk be a repedésekbe. Figyeljünk arra, hogy a masszát csak a szükséges helyekre kenjük fel, a felesleget távolítsuk el finoman, hogy ne sértsük meg az ajtó szerkezetét. A folyékony fát hagyjuk száradni pár óra hosszát (2-3 óra), majd a felesleget finom csiszolópapírral távolítsuk el. 
  4. Ezután alapozóval kenjük le az ajtó felületét és hagyjuk száradni másnapig. 
  5. Másnap a portalanított ajtóra felvihetjük a választott színű lazúrfestéket. Ízlésünknek megfelelően választhatunk a különböző színekből, a parketthez vagy lakásberendezéshez legjobban passzolót. Általában elég egy réteg festéket felvinni az ajtóra. Ahhoz, hogy ne legyen csíkos az ajtónk, az ecsetet mindig függőleges irányba mozgassuk könnyen, nyomás nélkül! Festés előtt a kilincset, vasalatokat érdemes leszerelni vagy bekenni valamilyen zsíros anyaggal.